Vanginvartija palkka
Vanginvartijan työtä ympäröi kenties toisinaan pieni salamyhkäisyyden tuntu. Ammattia saatetaan pitää myös jopa vaarallisena. Tosiasiassa kyseessä on kuitenkin maanläheinen ja kiinnostava ammatti, jossa tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja.
Tässä artikkelissa kerromme, millaista monipuolinen työ on, mikä on vanginvartija palkka ja miten kiinnostavalle alalle voi päästä.
Ihmissuhdetyötä turvallisuusalalla – mitä vanginvartija tekee?
Vanginvartijoiden pääasiallinen työskentely-ympäristö on vankila. Vankilat voivat olla joko suljettuja laitoksia tai avovankiloita, joissa asuminen ja liikkuminen on vapaampaa. Toisinaan vanginvartijat saattavat työskennellä myös muissa turvallisuusalan ympäristöissä eri tehtävissä.
Lyhyesti ja ytimekkäästi vanginvartijan tehtävät voi tiivistää toteamalla, että hänen työnsä tavoitteena on huolehtia vankilan henkilökunnan, vankien ja koko yhteiskunnan turvallisuudesta.
Nimensä mukaisesti vanginvartija valvoo vankeja ja vankilaa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi uusien vankien vastaanottamista ja perehdyttämistä talon tavoille, vankien kuljetuksia ja vankien arkirutiinien, kuten ruokailutilanteiden tarkkailemista.
Vartijoita on läsnä esimerkiksi työtoiminnassa, harrastustoiminnassa ja opiskelussa sekä erilaisissa siirtymissä ja vierailuissa. Vartijoita tarvitaan kaikessa vankilassa tapahtuvassa toiminnassa.
Paitsi vankilan käytännön toimista, vanginvartijat kantavat vastuuta osaltaan myös byrokratiasta. He varmistavat, että kaikki sujuu tarkasti sääntöjen ja määräysten mukaan ja hoitavat tarpeelliset raportoinnit asianmukaisesti kuntoon.
Vartija on vankien tukena myös henkisellä puolella. He tarjoavat osaltaan keskusteluapua ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin esimerkiksi sosiaalityöntekijän tai päihdetyöntekijän tarjoaman ammattituen piiriin.
Vanginvartija palkka: keskimäärin 3 450 € kuukaudessa
Vanginvartijan työn edellyttää erinomaisia ihmissuhdetaitoja ja tilannetajua. Vartijan on tultava toimeen todella monenlaisten ja eri taustoista lähtöisin olevien ihmisten kanssa.
Vartijan on osattava silyttää ammattitaitonsa ja rauhallisuutensa myös stressaavissa ja yllättävissä tilanteissa. Riittääkö vanginvartija palkka vastaamaan myös työn edellytyksiä?
Keskimääräinen vanginvartija palkka Suomessa on noin 3 450 euroa. Suurimmalla osalla vartijoista kuukausipalkka asettuu noin 2 400 ja 4 000 euron välille. Paitsi työvuodet, palkkaan vaikuttavat myös erilaiset palkanlisät.
Tavallisimmat palkkaa kasvattavat lisät ovat ylityö- ja vuorolisät. Vanginvartijoita tarvitaan kaikkina vuorokaudenaikoina ja päivinä, ja esimerkiksi yö- ja pyhätöistä maksetaan peruspalkkaa suurempi korvaus.
Yleisessä keskustelussa nähdään, että vanginvartija palkka on kohtalaista keskitasoa työn sisältöön nähden. Eniten paineita palkankorotukseen on koettu pääkaupnkiseudulla, jossa elinkustannukset ovat muuta maata korkeammat.
Vaarallinen työ – onko vanginvartija palkka riittävä?
Vanginvartijan työssä on enemmän riskejä kuin monissa muissa ammateissa. Vartijat työskentelevät rikollisten kanssa ja voivat kohdata työssään uhkaavia ja arvaamattomia tilanteita. He saattavat joutua fyysisen tai henkisen väkivallan kohteeksi.
Vanginvartijan koulutus ja työkokemus vähentävät näitä riskejä. Ne antavat valmiuksia reagoida oikein haastavissa tilanteissa, jolloin nämä eivät kärjisty konflikteiksi. Myös turvallisuutta edistävät käytänteet on vankiloissa hiottu huippuunsa.
Moni alalla työskentelevä toivoo kuitenkin, että työn riskit huomioitaisiin paremmin, kun tarkastelussa on vanginvartija palkka. Suurempi vanginvartija palkka antaisi viestin siitä, että ammattia arvostetaan ja sen merkityksellisyys tunnustetaan.
Näin opiskelet vanginvartijaksi
Suomessa vanginvartijaksi voi opiskella Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa Vantaalla. Kouluun kannattaa hakeutua, mikäli ala kiinnostaa ja vanginvartija palkka tuntuu riittävältä.
Valintakokeessa painotetaan kunto- ja soveltuvuustestiä. Lisäksi hakijoista tehdään turvallisuusselvitys. Opinnot kestävät noin 16 kuukautta, joista kymmenen kuukautta on varattu harjoitteluun vankilassa. Tältä ajalta maksetaan palkkaa.
Muuhun aikaan sisältyy teoriaopintoja ja myös lopputyön tekeminen. Vartijan ammatissa on melko hyvä työllisyysaste, sillä koneet eivät ole kyenneet korvaamaan oikeaa vuorovaikutusta ihmisten kanssa.
Kiinnostavatko muut työt, joissa ollaan läheisesti tekemisissä ihmisten kanssa? Katso, mikä on ensihoitaja palkka ja sosionomi palkka!