Röntgenhoitaja palkka
Vaihteleva ja ihmisläheinen röntgenhoitajan työ edellyttää monenlaisia taitoja. Ammatissa pitää tulla hyvin toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa, mutta osata olla samaan aikaan tarkka. Myös teknistä osaamista kaivataan – sekä ylpeyttä omasta työstä!
Jos tämä kaikki kuulostaa hyvältä, kannattaa jatkaa lukemista! Tässä artikkelissa kerromme, miten röntgenhoitajaksi voi opiskella, mitä työmahdollisuuksia ala tarjoaa ja mikä on röntgenhoitaja palkka vuonna 2025. Kerromme myös, millaisia turvallisuusriskejä työssä on.
Millaista röntgenhoitajan työ on?
Kaikki eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että myös röntgenhoitaja on terveydenhuollon rautainen ammattilainen. Hän ei ole pelkkä röntgenkoneen käyttäjä tai tekninen apulainen sairaanhoitajille ja lääkäreille, vaan tärkeä osa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Röntgenhoitaja voi työskennellä monipuolisesti erilaisissa sairaaloissa, terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla, erikossairaanhoidossa ja liikkuvissa kuvantamisyksiköissä, jotka jalkautuvat asiakkaiden ulottuville.
Röntgenhoitajien tavallisin toimenkuva on ottaa potilaista röntgenkuvia, joiden avulla voidaan selvittää vaikkapa, onko jokin luu murtunut ja millainen murtuma on kyseessä.
Lisäksi röntgenhoitaja suorittaa magneetti- ja ultraäänikuvauksia, joiden avulla saadaan käsitys ihmisen kehosta ja sen toiminnasta niiltä osin, joilta sitä ei voi muuten tutkia. Myös isotooppitutkimukset ja sädehoito kuuluvat röntgenhoitajan vastuualueisiin.
Usein röntgenhoitaja kohtaa ihmisen, joka on kokenut trauman tai jolla epäillään sairautta. Hänen tulee osata tehdä työnsä empaattisesti, ammattitaitoisesti ja tarkasti. Kun potilas kokee voivansa luottaa ammattilaiseen, hänen on helpompi suhtautua myös omaan tilanteeseensa rauhallisesti.
Röntgenhoitaja palkka: keskimäärin 3 385 € kuukaudessa
Keskimäärin röntgenhoitaja palkka on kuukaudessa 3 385 euroa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tämä on kaikkien palkkojen keskiarvo. Parhaimmillaan palkka saattaa nousta yli 4 500 euroon, alimmillaan palkka taas on noin 2 500 euroa.
Palkkaukseen vaikuttaa ennen kaikkea työntekijän kokemus. Mitä enemmän kokemusvuosia on, sen korkeampi on palkka. Myös työpaikalla on vaikutusta. Yksityinen sektori kykenee maksamaan keskimäärin parempia palkkoja kuin kunnallinen puoli, vaikka poikkeuksiakin on.
Kun verrataan, mikä röntgenhoitaja palkka on suhteessa muihin terveydenhuollon ammattilaisiin, se asettuu suunnilleen samalle tasolle sairaanhoitajan ja fysioterapeutin kanssa. Lähihoitaja palkka on pienempi kuin röntgenhoitaja palkka, ensihoitaja palkka taas on röntgenhoitajaa suurempi lisineen.
Työn turvallisuus ja röntgenhoitaja palkka
Toisinaan ajatellaan, että röntgenhoitajan työ sisältää turvallisuusriskejä. Erityisesti tällaisia liitetään säteilyaltistukseen, sillä röntgenhoitajat työskentelevät usein säteilylähteiden läheisyydessä.
Nykyään suojavarusteet ja turvallisuuskäytännöt ovat kuitenkin kehittyneet niin paljon, että vaaraa altistumiselle ei ole pystytty todentamaan, mikäli ohjeita ja asetuksia noudatetaan.
Työturvallisuusriskinä on nähty toisinaan myös fyysinen kuormittavuus potilaiden siirtelyn ja nostelun takia. Potilaiden kohtaaminen voi lisätä myös henkistä kuormitusta, mikäli heidän tilanteensa ovat vaikeita.
Näitä seikkoja on käytetty perusteena, kun röntgenhoitajien palkkaneuvotteluja on käyty. Palkka alalla on noussut pienin korotuksin, joskaan ei Suomen Röntgenhoitajaliitto ry:n mukaan kyllin nopeasti.
Röntgenhoitaja koulutus – miten hakea?
Röntgenhoitajaksi valmistutaan ammattikorkeakoulusta. Vain näin voidaan varmistaa, että työhön päätyvät todelliset ammattilaiset, jotka osaavat huolehtia niin turvallisuudesta kuin tekniikastakin.
Röntgenhoitajan tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä ja sen suorittaminen kestää yleensä noin 3,5 vuotta. Opinnoissa on esimerkiksi ihmisen anatomiaa, fysiologiaa ja lääketieteellistä hoitoa.
Opintojen päätteeksi kirjoitetaan laaja lopputyö aiheesta, joka kiinnostaa itseä ja syventää ammatillista osaamista.
Olennainen osa opintoja ovat työharjoittelujaksot, jolloin opittua pääsee harjoittelemaan käytännössä. Samalla voi varmistua siitä, että röntgenhoitajan ammatti tuntuu itselle sopivalta alalta.
Mikäli työlle asetetut odotukset toteutuvat ja röntgenhoitaja palkka on riittävä, uudelle uralle on innostavaa lähteä.