Psykologi palkka
Psykologi on ihmismielen ja käyttäytymisen asiantuntija, joka oppii jatkuvasti työssään uutta. Koska jokainen ihminen on erilainen, myös jokainen psykologin ammattikohtaaminen on erilainen.
Psykologin työssä tarvitaan empatiaa ja hyviä kuuntelutaitoja, mutta myös kykyä analysointiin ja ammattimaisuuteen. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä psykologin ammatti pitää sisällään, mikä on psykologi palkka ja kuinka alalle on mahdollista päästä, jos se kiinnostaa.
Ammattina kuunteleminen – mitä psykologi tekee?
Psykologi voi työskennellä monella eri alalla oman mielenkiintonsa ja erikoistumisensa mukaan.
Suuri osa psykologeista toimii terapiatyössä. Psykologit tarjoavat keskusteluapua, joka voi tapahtua kahden kesken, ryhmässä tai esimerkiksi pariterapiana ja perheterapiana.
Psykologin tarjoama keskusteluapu voi liittyä johonkin aihepiiriin ja olla esimerkiksi kriisiterapiaa. Terapia voi tähdätä myös laajempaan itseymmärrykseen, jolloin sen teemat laajenevat monipuolisemmiksi.
Psykologin tarjoama keskusteluapu voi käsittää vain yhden tapaamiskerran tai terapia voi jatkua useita vuosia. Psykologi voi auttaa esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen ja vaikeisiin elämäntapahtumiin liittyvissä kysymyksissä.
Jotkut psykologit ovat keskittyneet myös esimerkiksi työyhteisöihin tai toimivat koulupsykologeina. Tällöin heidän osaamisensa ytimessä ovat sosiaalisiin suhteisiin, työssä jaksamiseen ja oppimiseen liittyvät asiat.
Kaikki psykologit eivät työskentele terapian parissa. Osa psykologeista on keskittynyt esimerkiksi tekemään psykologisia tutkimuksia, kuten persoonallisuustestejä ja -arviointeja. Osa taas keskittyy tutkimuksen tekemiseen.
Psykologi palkka: keskimäärin 4 100 € kuukaudessa
Suomessa ei ole kiinteää palkkausta psykologeille, vaan psykologi palkka vaihtelee. Se, kuinka paljon palkkaa maksetaan, riippuu muun muassa työvuosista. Kokeneemmat ja mahdollisesti lisäkoulutusta hankkineet psykologit ovat paremmin palkattuja kuin vastavalmistuneet.
Keskimääräinen psykologi palkka on noin 4 100 euroa kuukaudessa. Heti koulunpenkiltä työelämään siirtyneiden palkka lähtee noin 3 000 eurosta, ja se voi vuosien mittaa kivuta noin 6 000 euroon asti.
Paitsi kokemus, palkkaukseen vaikuttaa myös työpaikka. Kunta- ja valtiosektorilla psykologien palkka on hieman pienempi kuin yksityisellä sektorilla. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että yksityisyrittäjänä psykologilla on mahdollisuus hinnoitella itse työnsä ja tehdä sitä omien toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Pääkaupunkiseudulla monet psykologit saavat hieman suurempaa palkkaa myös julkisella puolella. Suurempi psykologi palkka on yritys kompensoida korkeampia asumiskustannuksia ja muita alueellisesti painottuneita kuluja.
Sovitko psykologiksi?
Jos ala tuntuu kiinnostavalta ja psykologi palkka vaikuttaa riittävältä, kannattaa vielä miettiä omia ominaisuuksiaan ennen kuin harkitsee alaa vakavasti.
Psykologin ammatissa menestyäkseen tarvitsee ennen kaikkea hyviä kuuntelu- ja kommunikointitaitoja, joissa toiselle ihmiselle osaa antaa tilaa ja samalla kertoa selkeästi omista ajatuksistaan.
Lisäksi psykologi tarvitsee empatiaa – erityisesti tämä on taito, jota ei voi opiskella pelkästään kirjoista! Hänen tulee osata asettua toisen ihmisen asemaan ennakkoluulottomasti ja tuomitsematta.
Psykologilla on oltava myös analyyttisiä kykyjä prosessoida sitä, mitä hän kuulee ja havaitsee, jotta hän pystyy tarjoamaan asiakkaalle oikeanlaista apua kunkin tilanteen helpottamiseksi.
Lisäksi psykologilla on oltava kyky ja halu toimia eettisesti, jotta potilas ja hänen arkaluonteisetkin tietonsa ovat varmasti turvassa.
Kiinnostaako ala? Näin psykologiksi voi valmistua
Tuntuuko, että sinulla on psykologilta edellytettäviä ominaisuuksia ja psykologi palkka on riittävä? Jos, kannattaa harkita alalle kouluttautumista!
Koulutukseen ei ole helppo päästä, mutta joka vuosi yliopiston ovet aukeavat joillekin onnekkaille. Opinnot alkavat filosofian kandidaatin tutkinnolla ja jatkuvat maisterin tutkinnolla. Yhteensä opinnot kestävät noin 5,5 vuotta.
Maisteriopintoihin kuuluu myös pro gradu -lopputyö, jossa omaa osaamista syvennetään teoreettisesti. Opintojen aikana suoritetaan harjoittelu, jolloin opittuja asioita ja koko alan sopivuutta on mahdollisuus kokeilla käytännössä työelämässä.
Valmistumisen jälkeen tuleva psykologi hakee vielä laillistuksen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta eli Valviralta. Tämän jälkeen hänellä on lupa toimia laillistettuna psykologina.
Kiinnostavatko muut työt, joissa autetaan ihmisiä? Kurkista, mikä on sosionomi palkka ja lähihoitaja palkka!