Isännöitsijä palkka
Isännöitsijän työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Ammatissa pääsee vaikuttamaan moneen asiaan konkreettisesti. Se on myös vastuullista ja edellyttää paitsi erilaisten tietojen hallitsemista, myös erinomaisia ihmissuhdetaitoja.
Parhaita puolia isännöitsijän työssä ovat sen itsenäisyys ja joustavuus, ja tämän ansiosta ammatti onkin monen suosikkilistalla. Kerromme tässä artikkelissa, miten isännöitsijäksi voi opiskella, mikä on isännöitsijä palkka ja mitä kaikkea toimenkuvaan kuuluu.
Isännöitsijän työ: monipuolista ja vastuullista
Isännöitsijän ammattinimike on tuttu lähes kaikille. Epäselvää sen sijaan saattaa olla, mitä kaikkea ammatti pitää sisällään. Työ onkin usein varsin vaihtelevaa, eivätkä päivät muistuta toisiaan.
Isännöitsijän tehtävänä on vastata siitä, että taloyhtiössä toimitaan vastuullisesti, läpinäkyvästi ja taloudellisesti kannattavasti. Hän vastaa yhtiön hallinnoinnista ja sen ylläpidosta.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi talousasioiden hoitamista. Isännöitsijä huolehtii siitä, että yhtiön laskut tulevat maksetuiksi ja osakkaat hoitavat vastikkeensa asianmukaisesti.
Lisäksi isännöitsijä vastaa viestinnästä taloyhtiössä. Hänellä onkin hyvin merkittävä rooli siinä, kuinka hyvin tieto kulkee ja millaisessa hengessä kommunikointi tapahtuu. Isännöitsijä on linkki asukkaiden, taloyhtiön hallituksen ja ulkopuolisten tahojen välillä.
Yksi tärkeä osa tiedon kulkua ja asioiden hoitamista ovat isännöitsijän osalta yhtiökokousten ja taloyhtiön hallituksen kokousten järjestäminen ja niihin osallistuminen. Isännöitsijä varmistaa myös, että taloyhtiö toimii lakien mukaisesti ja päätöksistä pidetään kirjaa.
Jos taloyhtiössä tarvitaan korjaus- ja kunnossapitotöitä, isännöitsijän tehtävänä on kilpailuttaa urakoitsijoita, organisoida valintaprosessia ja valvoa töiden edistymistä.
Aikamoinen työsarka siis kokonaisuudessaan! Miten tehtävien monipuolisuus mahtaa vaikuttaa siihen, mikä on isännöitsijä palkka?
Isännöitsijä palkka: keskimäärin 3 758 € kuukaudessa
Suomessa isännöitsijä palkka vaihtelee paljon. Suurimpia syitä vaihtelulle ovat isännöitsijän kokemus ja koulutus sekä se, kuinka suuri on hoidettava kiinteistö ja missä päin Suomea se sijaitsee.
Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla isännöitsijöiden palkat ovat suurempia. Samoin suurten kiinteistöjen isännöinti kasvattaa tilipussia, kuten myös kiinteistöt, joiden asioissa on erityisen paljon hoidettavaa. Tällaisia ovat esimerkiksi taloyhtiöt, joissa on paljon asuntoja tai asuntojen lisäksi liikehuoneistoja.
Keskimääräinen isännöitsijä palkka on 3 758 euroa kuukaudessa. Kuten monella muullakin alalla, myös isännöitsijän työssä kokemus lisää palkkaa, kun taas vasta-alkajien tulot sijaitsevat palkkataulukon alkupäässä.
Palkkaa voivat kasvattaa myös erilaiset ylimääräiset projektit, joista maksetaan kertakorvaus tai bonus onnistuneesta suorituksesta. Jotkut isännöitsijät käyttävät kirjanpito-osaamistaan tekemällä yksittäisiä kirjanpitotoimeksiantoja ylimääräisenä työnä.
Enemmän kuin pelkkä palkka – isännöitsijän työn edut
Isännöitsijä palkka on monen mielestä kohtalaista keskitasoa. Sen lisäksi työhön liittyy muita etuja, joita ei voi mitata suoraan palkassa, mutta jotka tekevät työstä mielekkäämpää.
Isännöitsijöiden työllisyystilanne on hyvä. Vaikka tekniikka ja tekoäly voivat nykyään hoitaa yhtä useampia asioita, isännöitsijän tehtäviä ne eivät voi kokonaan korvata. Erityisesti ihmiskohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa isännöitsijöiden työpanos on arvokas.
Työ tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden vaikuttaa asioihin ja nähdä konkreettisia työn tuloksia. Kiinteistössä tehdyt päätökset vaikuttavat suoraan asuntojen arvoon ja asukkaiden hyvinvointiin. Se lisää työn motivaatiota.
Isännöitsijän työ on myös itsenäistä. Omaan työaikaan voi vaikuttaa ja osan työstä voi suorittaa etätyönä. Tämä on myös taloudellinen etu, jossa kuluja säästyy muun muassa työmatkojen ja työpaikkaruokailun osalta.
Isännöitsijä koulutus: teoriaa ja käytäntöä
Jos työn itsenäisyys, monipuolisuus ja isännöitsijä palkka houkuttelevat, isännöitsijäksi voi hakeutua useampaa reittiä.
Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinko tarjoaa mahdollisuuden suorittaa isännöinnin ammattitutkinnon (IAT) ja tätä syventävän isännöinnin erikoisammattitutkinnon (IEAT).
Isännöinnin ammattitutkinnon voi opiskella myös ammattikorkeakoulussa, jossa sen laajuus on 150 opintopistettä ja opintoaika noin 1,5 vuotta. Opinnot yhdistävät teoriaa ja käytännön harjoittelua.
Isännöitsijäksi voi pätevöityä myös oppisopimuskoulutuksen kautta, jolloin työ opitaan ennen kaikkea käytännön kautta tekemällä. Omaa osaamistaan voi täydentää ja päivittää erilaisilla lyhytkursseilla.
Kiinnostavatko myös muut ammatit, joissa edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja? Kurkista, millainen on fysioterapeutti palkka ja vanginvartija palkka.