Insinööri palkka

Insinööri palkka

Insinööri palkka

Harva työ voi tarjota yhtä monipuolisia mahdollisuuksia kuin insinöörin ammatti. Valinnanvaraa on valtavasti niin työtehtävien kuin työympäristöjenkin suhteen. Ei olekaan ihme, että moni valitsee juuri tämän uran.

Insinöörit voivat toimia esimerkiksi työmailla, insinööritoimistoissa ja laboratorioissa. He voivat työskennellä yksin tai osana tiimiä. Erilaisia aloja on tietotekniikasta rakennustekniikkaan ja logistiikasta ympäristötekniikkaan. 

Oma mielenkiinto ratkaisee, minne insinööri päätyy ja mahdollisuudet ovat liki rajattomat. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kaikkea insinöörin työ pitää sisällään, miten alalle pääsee ja mikä on insinööri palkka. 

Insinöörin työ: monipuolisuutta tekniikan parissa

Olipa insinöörin työ käytännössä mitä tahansa, se liittyy aina jollakin tavalla tekniikkaan. Alalle hakeutuvat ennen kaikkea ne, joita kiinnostaa yhdistää matemaattiset ja luonnontieteelliset alat konkreettiseen työhön. 

Monet insinöörit suunnittelevat ja johtavat erilaisia projekteja, kuten rakennusurakoita. Suunnittelu voi kohdistua myös esimerkiksi teknisiin järjestelmiin tai laitteisiin.

Insinöörit kehittävät tuotantoprosesseja, tuotteita tai teknologioita. He myös arvioivat, toimivatko jo käytössä olevat parhaalla mahdollisella tavalla. He kehittävät uusia vaihtoehtoja, jotka parantavat sekä projektien että tuotantoprosessien tehokkuutta.

Kaikki insinöörin työ ei liity suunnitteluun tai uuden luomiseen. Insinöörit vastaavat lisäksi laadunvalvonnasta. Tutkimustyössä voidaan myös analysoida ja testata prosesseja ja dataa.

Insinöörit ovat kysyttyjä asiantuntijoita konsultoinnissa. He voivat antaa lausuntoja ja neuvontaa teknisissä asioissa, joissa tarvitaan asiantuntijuutta ja näkemystä.

Se, millainen insinööri palkka on, riippuu muun muassa siitä, millä alalla insinööri työskentelee. Monipuolisia insinöörin töitä voi tehdä esimerkiksi seuraavilla aloilla

  • Kone- ja tuotantotekniikka
  • Ohjelmistotekniikka
  • Ympäristötekniikka
  • Logistiikka
  • Rakennustekniikka
  • Energiatekniikka
  • Kemia- ja biotekniikka

Insinööri palkka: keskimäärin 4 701 € kuukaudessa

Koska insinöörin työtehtävät ja työpaikat ovat niin monipuolisia, myös insinöörien palkka vaihtelee huomattavan paljon. 

Keskimääräinen insinööri palkka Suomessa on  4 701 euroa, kun kyseessä on ammattikorkeakoulusta valmistunut ammattilainen. Tämä on kuitenkin vain laskennallinen keskiarvo kaikista palkoista, ja todellisuudessa palkka saattaa olla huomattavasti pienempi tai suurempi.

Suurimmat tienestit ovat yksityisellä sektorilla, jossa neuvotteluvaraa palkasta on enemmän, samoin kilpailua osaavista tekijöistä. Yksityisen sektorin insinööri palkka voi kivuta jopa 6 000 euroon. Kunta- ja valtiosektorilla palkka taas saattaa olla lähes puolet pienempi. 

Paitsi työskentelyala, palkkaan vaikuttaa voimakkaasti myös kokemus. Vastavalmistuneen palkka on pienempi kuin kokemusvuosia kerryttäneen konkarin, jolla on enemmän osaamista ja myös enemmän kysyntää työmarkkinoilla.

Lisäksi palkkaan vaikuttaa asuinkunta. Pääkaupunkiseudulla insinööri palkka on usein hieman korkeampi kuin muualla maassa. Tällä pyritään kompensoimaan alueen korkeita asumiskuluja. 

Toisaalta muualla maassa suurempaa palkkaa voidaan käyttää houkuttimena, jotta harvemmin asutulle seudulle saadaan ammattiosaajia. 

Erilaiset insinöörit – kolme eri koulutusta

Insinööri on ainoastaan yleisnimitys tekniikan ammattilaisille, joten erilaisia insinöörin tutkintoja on useita. Joskus tutkintonimikkeitä käytetään virheellisesti. Onkin hyvä olla selvillä, millaisia insinöörejä on, jotta omat unelmat kirkastuvat.

Suomessa insinööri voi valmistua: ammattikorkeakoulusta (AMK-insinööri), ylemmästä ammattikorkeakoulusta (YAM-insinööri) tai korkeakoulusta (diplomi-insinööri).

Mikäli puhutaan tavallisesta insinööristä, sillä tarkoitetaan yleensä AMK-insinööriä. Tällöin opinnot kestävät noin neljä vuotta ja tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. 

Yleisten matemaattis- ja luonnontieteellisten perusopintojen jälkeen erikoistutaan esimerkiksi rakennus-, kone-, tieto-, prosessi- tai sähkötekniikkaan. Erikoistumisalaan vaikuttaa ennen kaikkea oma kiinnostus.

Mahdollisen YAMK-koulutuksen jälkeen insinööri palkka on hieman suurempi ja työtehtävissäkin on entistä enemmän valinnanvaraa. Sekä AMK- että YAMK-insinöörin koulutukseen sisältyy käytännön harjoittelua, joka antaa ymmärrystä siitä, mitä työelämä on käytännössä.

Mikäli opiskelu houkuttaa vielä enemmän, diplomi-insinöörin yliopisto-opinnoissa sukelletaan entistä syvemmälle teoriaan ja omia mielenkiinnon kohteitaan voi tarkastella teoreettisesti tieteen keinoin.

Kiinnostavatko myös muut ammatit, joissa työskennellään tekniikan parissa? Kurkista, millainen on sähköasentaja palkka ja röntgenhoitaja palkka.

Sekalaista